Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΚΑΦΕ ΜΕ ΩΡΑΙΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ




Πολλές οι επιλογές για καφέ με ωραία ατμόσφαιρα και στην Αθήνα. Είπαμε μπορεί να μην έχει φραπόγαλο και άραγμα στην παραλία αλλά κάποια ωραίες γωνιές υπάρχουν και εδώ.  Για μένα τρεις από τις ωραιότερες και ατμοσφαιρικότερες διεξόδους για καφέ στο κέντρο είναι και αυτές που σας προτείνω.
Δείτε ΕΔΩ
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και Black Duck Garden
DSC07355 Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών  έχει τα ονόματα του Λάμπρου Ευταξία και του θείου του Αλέξανδρου Βούρου αφού αυτοί υπήρξαν και ιδρυτές του Μουσείου. Το Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος, πονεμένο μέρος αυτό, και στεγάζεται σε δυο από τα παλαιοτέρα και ωραιότερα κτίρια της πρωτεύουσας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και σημαντικά κειμήλια και τεκμήρια της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.
Το ένα από τα κτίρια του Μουσείου, το επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, χτίστηκε το 1833 και είναι το σπίτι του Σταματίου Δεκόζη Βούρου,  που σήμερα στεγάζει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Λίγο  αργότερα το κτίριο αυτό  ενώθηκε με το γειτονικό σπίτι του Αφθονίδη. Στο συγκρότημα αυτό εγκαταστάθηκε ο Όθωνας, πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, αφού παντρεύτηκε την 18χρονη Αμαλία από το 1836 έως το 1843. Για το λόγο αυτό, ένας όροφός του είναι αφιερωμένος στη μνήμη του βασιλικού ζεύγους.
DSC07240Το κτίριο επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, το οποίο συνδέεται μέσω κλειστής γέφυρας με το προηγούμενο, κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μεταξά το 1859 και σήμερα περιλαμβάνει αίθουσες με έπιπλα εποχής και Πινακοθήκη.
Το Μουσείο έχει καταπληκτικά εκθέματα και στην ιδιωτική ξενάγηση, που είχα την ευκαιρία να απολαύσω, τέθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας των κινηματογράφων που με τη φωτιά και την ολοσχερή καταστροφή του κτιρίου σταμάτησε η λειτουργία τους. Ευτυχώς οι αίθουσες σώθηκαν και μπορούν να ξαναλειτουργήσουν αφού λυθούν κάποια ζητήματα. Θα είναι ευχής έργο καθώς η περιοχή είναι πολύπαθη και θέλει δραστικές ενέσεις για να ξαναζωντανέψει και να βρει την αίγλη που είχε κάποτε.
Το Black Duck Garden εδώ και λίγο καιρό είναι το bistro του Μουσείου. Το Black Duck είναι βέβαια γνωστό εδώ και πολύ καιρό, εκτός από καφέ και μπαράκι, για τις πολύ ωραίες εκδηλώσεις που πραγματοποιεί. Αλλά το Garden είναι το κάτι άλλο. Σε ένα υπέροχο αίθριο όπου η διακόσμηση και η αισθητική του θυμίζει ιταλική αναγεννησιακή βίλα. Υπέροχη διακόσμηση, καταπληκτική ατμόσφαιρα. Συνδυάστε την επίσκεψή σας στο μουσείο με μια στάση εκεί. Ο φοίνικας που θα χαζέψετε είναι ο φοίνικας της Αμαλίας. Τον είχε φυτέψει η ίδια κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο αρχοντικό αυτό.
Η νεαρή βασίλισσα, ήταν αυτή που οργάνωσε τον κήπο γύρω από την προσωρινή κατοικία του ζεύγους το 1836. «Ο κήπος του παλαιού Παλατιού» ήταν ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας, με τέσσερις εισόδους, σιντριβάνι και μία στέρνα με χρυσόψαρα. Συμπεριελάμβανε τη σημερινή Πλατεία Κλαυθμώνος και έφτανε μέχρι την Πλατεία Κολοκοτρώνη. Ο σημερινός κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος, εκείνου του μεγάλου κήπου.
Και το Garden φιλοξενεί ωραίες εκδηλώσεις. Ακόμα και οι δικές μας Μαριώ και Φωτεινή Βελεσιώτου κατηφόρισαν εδώ για να μας θυμίσουν  το «Ας ερχόσουν για λίγο».Νομίζω ότι πρέπει να το βάλετε στο πρόγραμμά σας!
 Ο κήπος του Νομισματικού Μουσείου
Το Νομισματικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα από τα πιο ωραία κτίρια του κέντρου της Αθήνας. Το περίφημο «Ιλίου Μέλαθρον» που κτίστηκε το 1878-1879 με σχέδια του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία της οικογένειας Σλήμαν.
Αντίγραφο από DSC08296 Ένα κτίριο διώροφο με πολύ εντυπωσιακή διακόσμηση, με υπέροχες τοιχογραφίες και διακοσμήσεις. Στο ισόγειο του κτιρίου υπήρχε η αίθουσα όπου εκθέτονταν και τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Σλήμαν στην Τροία. Στον κήπου που υπήρχε πίσω ήταν οι στάβλοι και το αμαξοστάσιο.
Στο μουσείο μπορείτε να παρακολουθήσετε την εντυπωσιακή ιστορία του νομίσματος. Πάνω από 500.000 νομίσματα υπάρχουν στην εντυπωσιακή αυτή συλλογή. Ταυτόχρονα θα έχετε την ευκαιρία να χαζέψετε το κτίριο. Είναι αλήθεια ότι εγώ την πρώτη φορά πήγα περισσότερο για το κτίριο.
Η μικρή μου ανακάλυψη ήταν όμως ο ωραίος κήπος που υπάρχει από πίσω. Μια όαση στην πολύβουη Αθήνα. Εντυπωσιακός, με ωραία διακόσμηση και στολισμένος με αντίγραφα αγαλμάτων.  Χωρίς να είναι βαρύς ο χώρος αλλά αντίθετα ανάλαφρος, ήρεμος και χαλαρός. Πολλά νέα παιδιά απολάμβαναν ένα σύντομο διάλειμμα από την καθημερινότητά τους.
Το καφενεδάκι του Εθνικού Κήπου
Αγαπημένη συνήθεια από τότε που ζούσα στην Αθήνα και η διαδρομή μου, με τα πόδια από το Πανεπιστήμιο στη Σόλωνος μέχρι το σπίτι μου, πάντοτε τραβούσε μέσα από τον Εθνικό Κήπο. Αν είχα καιρό, καθόμουν να απολαύσω το καφεδάκι μου ή του ουζάκι μου εκεί ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο.
DSC08330Με λύπη παρατηρώ και τότε και τώρα ότι ο κόσμος είναι ελάχιστος. Όχι μόνο στο καφέ αλλά σε όλο τον κήπο, που είναι μια ανάσα στην καρδιά της Αθήνας. Σε μια πόλη με ελάχιστα σημεία πρασίνου, ακόμα πιο ελάχιστοι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία μιας βόλτας σε ένα πράσινο και ήρεμο τοπίο και αναζητούν πάντα τη διέξοδο του καφέ τους σε ένα από τα γνωστά, θορυβώδη μαγαζιά του κέντρου.
Δεν είναι ακόμα μέσα στην κουλτούρα του Έλληνα το πάρκο, το πράσινο, ως τόπος ψυχαγωγίας και ηρεμίας. Ίσως και εκεί να οφείλεται ότι διατίθενται πάντοτε ελάχιστοι χώροι για πράσινο καθώς οι συμπατριώτες προτιμούν με τα τέκνα τους τις βόλτες στα Εμπορικά Κέντρα παρά να απολαύσουν μια βόλτα μέσα από την οποία τα παιδιά και θα χαλαρώσουν και θα παίξουν και θα μάθουν. Μετά μην παραπονιόμαστε ότι τα παιδιά μας γίνονται άπληστοι καταναλωτές με δυσανάλογες των οικονομικών μας απαιτήσεις!
Ο Εθνικός Κήπος και ο κήπος του Ζαππείου απλώνονται σε μια έκταση 285 στρεμμάτων. Τις πρώτες εργασίες φύτευσης τις έκανε ο Βαυαρός γεωπόνος Σμάρατ. Φυτεύτηκαν 15.000 καλλωπιστικά φυτά, τα οποία μεταφέρθηκαν από τη Γένοβα αλλά και φυτά από το Σούνιο και την Εύβοια.
Στη βόλτα σας θα συναντήσετε πολλές εκπλήξεις. Λίμνες με πάπιες, ένα μίνι ζωολογικό κήπο, παιδική βιβλιοθήκη, στην οποία πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, παιδική χαρά. Αλλά και αρχαιολογικά ευρήματα: το ρωμαϊκό μωσαϊκό δάπεδο που βρέθηκε σε βάθος ενός μέτρου και ήταν το αίθριο μας ρωμαϊκής έπαυλης και σπαράγματα από  κιονόκρανα
DSC08310Εντυπωσιακή είναι η συστάδα με τους πανύψηλους ουασινκτόνιες, τα φοινικόδεντρα που φύτεψε η Αμαλία τον 19ο αιώνα με σπόρους από την Αμερική. Αλλά και το ηλιακό ρολόι, οι προτομές και τα αγάλματα, οι κρήνες και οι οάσεις με τα καλλωπιστικά φυτά και τις αλέες, οι σιδερένιες πέργκολες οι οποίες είναι καλυμμένες με κισσούς και αναριριχητικά φυτά.
Ο κήπος ποτίζεται από ένα κανάλι που υπάρχει από την εποχή του Πεισίστρατου ενώ οι δημόσιες τουαλέτες ήταν αποθήκες τροφίμων της Αμαλίας.
Ο κήπος θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανανέωσής του καθώς παρουσιάζει κάποια προβλήματα. Ήπιες χαρακτηρίζουν τις επεμβάσεις και ελπίζω να είναι ήπιες και να μην του αλλάξουν τα φώτα. Εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ η μορφή που είναι τώρα καθώς αναδίδει αυτή την παλιοκαιρίσια και νοσταλγική ατμόσφαιρα.
 DSC08346



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου