Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ-ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ



 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το Ντουμπρόβνικ (παλιά ονομαζόταν Ραγούζα) θεωρείται ότι  ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα από πρόσφυγες από την κοντινή πόλη Επίδαυρο.
Πρόσφατα ίχνη έδειξαν ότι υπήρχε και πιο πριν εκεί μεγάλος οικισμός.

 Μετά την πτώση του Οστρογοτθικού Βασιλείου η πόλη πέρασε στην προστασία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Ραγούζα αυτούς τους μεσαιωνικούς αιώνες είχε ένα πληθυσμό από Ιλλυριούς που είχαν εκλατινιστεί. Μετά τις  Σταυροφορίες η Ραγούζα πέρασε στην κυριαρχία της Βενετίας( 1206 – 1358 ). 
Μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε σχεδόν όλη την πόλη τη νύχτα της 16 Αυγούστου 1296 και η πόλη αναπτύχθηκε με νέο αστικό σχέδιο. 
Με τη Συνθήκη Ειρήνης του Ζαντάρ το 1358 η Ραγούζα εξασφάλισε σχετική ανεξαρτησία ως κράτος-υποτελές του Βασιλείου της Ουγγαρίας. Μεταξύ του 14ου αιώνα και του 1808 η Ραγούζα αυτοκυβερνιόταν σαν ελεύθερο κράτος, αν και ήταν υποτελές από το 1440 ως το 1808 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πλήρωνε ετήσιο φόρο στο σουλτάνο της.
 Η Δημοκρατία έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή τον 15ο και 16ο αιώνα, όταν η θαλασσοκρατορία της ανταγωνιζόταν εκείνη της Δημοκρατίας της Βενετίας και άλλων Ιταλικών ναυτικών δημοκρατιών.
 Η οικονομική ευημερία της Ραγούζας ήταν εν μέρει το αποτέλεσμα της γης που καλλιεργούσε, αλλά κυρίως του υπερπόντιου εμπορίου. Με τη βοήθεια επιδέξιας διπλωματίας οι έμποροι της Ραγούζας ταξίδευαν ελεύθερα και στη θάλασσα η πόλη είχε ένα τεράστιο στόλο εμπορικών πλοίων που ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο. Με αυτά τα ταξίδια ίδρυσαν αποικίες, από την Ινδία μέχρι την Αμερική. 

 Η Δημοκρατία βαθμιαία παρήκμασε μετά μια κρίση στη Μεσογειακή ναυτιλία και τον καταστροφικό σεισμό του 1667 που σκότωσε πάνω από 5.000 κατοίκους και ισοπέδωσε τα περισσότερα δημόσια κτίρια, αφανίζοντας την ευημερία της Δημοκρατίας. 


Το 1806 η πόλη παραδόθηκε στον στρατό του Ναπολέοντα, καθώς αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να τερματιστεί μια πολιορκία από τους στόλους Ρώσων και Μαυροβουνίων, κατά την οποία έπεσαν στην πόλη 3.000 μπάλες από κανόνια.  Το 1808 ο Στρατηγός Μαρμόν κατάργησε τη δημοκρατία και ενσωμάτωσε τα εδάφη της αρχικά στο Ναπολεόντειο Βασίλειο της Ιταλίας και αργότερα στις Ιλλυρικές επαρχίες υπό Γαλλική διοίκηση. Αυτό επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 1814, όταν η πόλη παραδόθηκε στον Πλοίαρχο Σερ Γουίλιαμ Χοστ, που ηγείτο σώματος Βρετανικών και Αυστριακών στρατευμάτων, που πολιορκούσαν το φρούριο.
 ΄Οταν η Αυτοκρατορία των Αψβούργων προσάρτησε αυτές τις επαρχίες μετά το Συνέδριο της Βιέννης το 1815, οι νέες αρχές εφάρμοσαν μια γραφειοκρατική διοίκηση και ίδρυσαν το Βασίλειο της Δαλματίας, που είχε τη δική του Βουλή, με έδρα την πόλη του Ζάνταρ,


 Με την πτώση της Αυσροουγγαρίας το 1918 η πόλη ενσωματώθηκε στο νέο Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων ( αργότερα Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας ). Το όνομα της πόλης άλλαξε επίσημα από Ραγούζα σε Ντουμπρόβνικ. Κατά τον Β΄Παγόσμιο Πόλεμο έγινε τμήμα του σύμμαχου των Ναζί Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας, κατεχόμενο αρχικά από τον Ιταλικό και από το Γερμανικό στρατό μετά τις 8 Σεπτεμβρίου 1943.

 Τον Οκτώβριο του 1944 μπήκαν στο Ντουμπρόβνικ οι παρτιζάνοι του Τίτο και στη συνέχεια αποτέλεσε τμήμα της Κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας. 
 Το 1991 η Κροατία και η Σλοβενία  ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Συγχρόνως η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κροατίας μετονομάστηκε Δημοκρατία της Κροατίας. 
 Την 1 Οκτωβρίου 1991 το Ντουμπρόβνικ δέχθηκε την επίθεση του ΓΛΣ με μια πολιορκία που κράτησε επτά μήνες. Η βαρύτερη επίθεση πυροβολικού έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 1991 με 19 νεκρούς και 60 τραυματίες. 

Οι συνολικές απώλειες της σύγκρουσης σύμφωνα με τον Κροατικό Ερυθρό Σταυρό ήταν 114 νεκροί πολίτες, ανάμεσά τους ο διάσημος ποιητής Μίλαν Μίλισιτς.  Μετά το τέλος του πολέμου επισκευάστηκαν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς της παλιάς πόλης. Ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της ΟΥΝΕΣΚΟ οι επισκευές έγιναν στην αρχική μορφή. 
Οι προκληθείσες ζημιές φαίνονται σε ένα διάγραμμα κοντά στην πύλη της πόλης, δείχνοντας όλες τις βολές του πυροβολικού κατά την πολιορκία και είναι καθαρά ορατή από υψηλά σημεία γύρω από την πόλη από τη μορφή των πιο λαμπερά χρωματισμένων νέων στεγών. 



ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ-ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ

To μοναστήρι των Φραγκισκανών (Τhe Franciscan Monastery)

Είναι κυρίως γνωστό για το φαρμακείο που είναι από τα πιο παλιά στην Ευρώπη και το παλαιότερο  που λειτουργεί ακόμα.

  Στο μοναστήρι λειτουργεί ακόμα ένα μουσείο στο οποίο μπορείτε να δείτε αντικείμενα από το φαρμακείο.

To μοναστήρι των  Δομινικανών
Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα σε στρατηγικό σημείο ευρισκόμενο στη γωνία της παλιάς πόλης. Το εξωτερικό του δεν σε προϊδεάζει για τον εσωτερικό του χώρο στον οποίο υπάρχει μια όμορφη αυλή γοτθικού ρυθμού


Τα τείχη της πόλης
Εντυπωσιακά σε μέγεθος, σχεδόν φτάνουν τα δύο χιλιόμετρα. Θεωρούνται ανάμεσα στα πιο καλοδιατηρημένα τείχη. Χτίστηκαν ανάμεσα στον 8ο και 16ο αιώνα.

Ο φόβος από πιθανές επιδρομές των Τούρκων, υποχρέωσε τους κατοίκους να ενισχύσουν τον 15ο αιώνα τα τείχη της πόλης, προσθέτοντας μια καινούργια σειρά με 15 πύργους. Το Ντουμπρόβνικ βρέθηκε έτσι να προστατεύεται από τείχη που έχουν μήκος 1.940 μ. και ύψος που φτάνει σε ορισμένα σημεία τα 25 μ. Είναι ψηλότερα από την πλευρά της ξηράς και έχουν πάχος μέχρι και 6 μέτρα. 


Η είσοδος γίνεται από την πύλη  Pile ή την Πύλη Πλος αλλά η Πιλ είναι η εντυπωσιακότερη και η κεντρική.



Μπορείτε να ανεβείτε και να τα περπατήσετε τα τείχη περιμετρικά. Το εισιτήριο είναι 10 ευρώ περίπου και η βόλτα θα σας πάρει περίπου 2 ώρες.

Αξίζει όμως τον κόπο καθώς θα έχετε θαυμάσια θέα της πόλης και της θάλασσας.

 Με το ίδιο εισιτήριο μπορείτε να ανεβείτε και στο φρούριο Lovrijenac που είναι ακριβώς στην είσοδο Pile  της παλιάς πόλης.

Ο πύργος Minceta προστάτευε την πόλη από τους χερσαίους εισβολείς, ενώ το φρούριο Lovrijenac από τις θαλάσσιες επιδρομές.
Για κάποιο διάστημα λειτούργησε και ως φυλακή αλλά σήμερα είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά μέρη της πόλης.
Αλλά αυτό είναι μάλλον καλό για να το απολαύσετε.


  Στα σκαλιά του κάστρου στο καλοκαιρινό φεστιβάλ του Ντουμπρόβνικ μπορείτε να απολαύσετε τον "Άμλετ".
Η θέα του θα σας αποζημιώσει για το περπάτημα και την σκληρή ανάβαση!

Αλλά αυτό είναι μάλλον καλό για να το απολαύσετε.


The Rector's Palace


Ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης. Κτίστηκε τον 15ο αιώνα ως κατοικία του κυβερνήτη (rector) της πόλης. Λειτουργεί ως μουσείο.
Κεντρικός πεζόδρομος Placa-Stradum.


Πρωί και βράδυ είναι must σημείο της Πόλης. Γεμάτος μαγαζάκια, καφέ, τουριστικά σουβενίρ.


Ξεκινάει μόλις μπείτε από την πύλη της Πόλης και αφού θαυμάσετε την κρήνη του Ονούφριου θα τη διασχίσετε μέχρι την άλλη άκρη. 





Στην έξοδο θα οδηγηθείτε στο λιμάνι της πόλης.







Παλάτι Σπόνζα (Sponza Palace) 

Στο τέλος του δρόμου Placa-Stradum  βρίσκεται το παλάτι Σπόνζα  στην πλατεία όπου υπάρχει και το μνημείο του Ορλάντο. Χτίστηκε το 1516-1522. Στο εσωτερικό του υπάρχει εσωτερική αυλή ενώ το κτίριο συνδυάζει γοτθικά και αναγεννησιακά στοιχεία.

Church of  Saint Blaise
Η εκκλησία του Αγίου Βλάσιου δεσπόζει και είναι εντυπωσιακή ιδιαίτερα το βράδυ που φωτίζονται τα βιτρώ παράθυρά της.

Ο ναός του Αγίου Βλασίου χτίστηκε στη θέση παλαιότερης εκκλησίας που καταστράφηκε από σεισμό.


 Στη διάρκεια μιας μεγάλης πυρκαγιάς στις αρχές του 18ου αιώνα, το άγαλμα του αγίου ήταν το μοναδικό κειμήλιο της εκκλησίας που διασώθηκε. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε θαύμα και ο Αγιος Βλάσιος ανακηρύχθηκε προστάτης της πόλης. 

Kαθεδρικός ναός

Ο καθεδρικός της ανάληψης της Παρθένας Μαρίας είναι ένας επιβλητικός μπαρόκ καθεδρικός που χτίστηκε μετά των σεισμό του 1667. Αρχικά ο καθεδρικός ήταν ένας βυζαντινός ναός και ξαναχτίστηκε ως εκκλησία μεταξύ του 12ου και 14ου αιώνα. 

Στο εσωτερικό του καθεδρικού υπάρχουν υπολείματα των παλιότερων εκκλησιών όπως επίσης και ο διάσημος πίνακας της  "αναλήψεως" του 1552 και άλλοι πίνακες Ιταλών και Δαλματών ζωγράφων από των 16ο μέχρι των 18ο αιώνα. 
Στην διπλανή πόρτα σώζεται το θησαυροφυλάκιο του καθεδρικού (Riznica Katedrale), που είναι διάσημο για την μεγάλη συλλογή από λειψανοθήκες. 

Nαυτικό Μουσείο και Ενυδρείο.



Στο φρούριο του Αγίου Ιωάννη  στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο του Ντουμπρόβνικ, ενώ ένα ενυδρείο με πολλά θαλάσσια είδη της Μεσογείου λειτουργεί στον κάτω όροφο του φρουρίου. Από εκεί υπάρχει επίσης είσοδος για ανάβαση στα τείχη. 


ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


Μπορείτε να κάνετε βόλτα με καραβάκια και να δείτε το Ντουμπρόβνικ από τη θάλασσα


Εναλλακτικά μπορείτε να νοικιάσετε και κανό αν το έχετε.


Μπορείτε ακόμα να πάρετε το τελεφερίκ και να ανεβείτε στον λόφο της πόλης και θαυμάσετε την πόλη από ψηλά.

ΒΟΛΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ θέλει περπάτημα. Μπείτε σε όσα στενάκια βρείτε γιατί το καθένα είναι διαφορετικό. 


Άρωμα Ιταλίας παντού. Τα σπίτια, οι μπουγάδες θυμίζουν Κέρκυρα.

Tα σπίτια έχουν όλα κεραμιδένιες στέγες γι' αυτό είναι πανέμορφη η εικόνα τους από ψηλά.













 Σε κάποια στενά θυμίζουν έντονα τα Αναφιώτικα στην Πλάκα



 ενώ σε άλλα στενά θυμίζουν έντονα την Νάπολη και τα στενά της (ιδιαίτερα τα στενά που είναι κάθετα στον κεντρικό δρόμο από την αριστερή πλευρά καθώς κατεβαίνουμε)




Πού να φάτε και πού να διασκεδάσετε
Έντονη νυχτερινή ζωή δεν έχει. Τα μπαράκια της πόλης είναι λίγα και ήσυχα. Έχει πολλά ωραία καφέ στις πλατείες της πόλης.











Το πιο ατμοσφαιρικό καφέ είναι το Buca. 

Eίναι έξω από τα τείχη της πόλης σκαρφαλωμένο κυριολεκτικά. Το βράδυ λειτουργεί και ως μπαρ.


Αν αντέχετε θα κατεβείτε τα σκαλάκια του και μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία ή και μια βουτιά στα νερά.

Το Αρτ Καφέ είναι ξεχωριστό. Είναι έξω από την παλιά πόλη λίγο πιο πάνω από το Χίλτον.
 θα το ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά.
 Οι καναπέδες του είναι κομμένες μπανιέρες
 Παντού κυριαρχούν τα χρώματα.




 Τα τραπεζάκια του είναι το εσωτερικό πλυντηρίων
 Η μουσική του είναι χαλαρή και σε αφήνει να συζητήσεις.

Τα ποτά του είναι ανέλπιστα καλά.
Άλλα μπαράκια μέσα στην πόλη είναι το Irish Pub  που είναι αρκετά ατμοσφαιρικό



Και κολλητά είναι το Μαλβάσια
Αλλα μπαρ είναι το Sky bar και το  D' vino wine bar
΄
Για φαγητό θα πρότεινα να δοκιμάσετε οπωσδήποτε μύδια και οστρακοειδή στο λιμάνι. 


Στις ταβέρνες τα σερβίρουν σε μεγάλες κατσαρόλες και είναι μούρλια. Συνδυάστε τα με άσπρο κρασί παραγωγής τους που είναι πολύ καλά. 
Η περιοχή είναι γεμάτη μυδοκαλλιέργειες οπότε είναι πολύ καλά.


Ανεβαίνοντας προς το Ναυτικό Μουσείο θα δείτε το Oyster  και Soushi  εστιατόριο. Ήσυχη επιλογή αν θέλετε να αποφύγετε το πλήθος.

Στους κάθετους δρόμους προς τον κεντρικό αλλά και στην πρώτη παράλληλο θα βρείτε πολλές καλές επιλογές. Κάποια είναι λίγο πιο ακριβά αλλά το σέρβις είναι προσεγμένο γενικά.


 Το Rosario μας άρεσε πολύ. Ήταν καθαρά ιταλικό. 

Έξω από την πόλη μας άρεσε πολύ στην περιοχή Pile η ψαροταβέρνα.Orhan
Η θέα της είναι απίστευτη.


 Γενικά το κομμάτι αυτό της πόλης θεωρώ ότι είναι από τα ωραιότερα και απορώ γιατί δεν μαζεύει τόσο κόσμο. 
Αλλά αυτό είναι μάλλον καλό για να το απολαύσετε.

Πού να μείνετε

Μέσα στην παλιά πόλη.


Σε ένα πραγματικό παλάτι μέσα στην παλιά πόλη είναι το Pucic Palace Hotel. H θέση του προνομιακή καθώς βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της παλιάς πόλης


Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα
Πολύ ωραία η βεράντα του εστιατορίου ιδιαίτερα το βράδυ με τα κεριά και εσείς να χαλαρώνετε πίνοντας το ποτάκι σας.

Η θέα στην πλατεία Gundulic είναι απίστευτη και θα  χαζεύετε το πλήθος να περνά.

Μέσα στην παλιά πόλη υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες επιλογές. Φθηνότερες και ακριβότερες. Στις ακριβές λύσεις είναι το Dubrovnik Luxury Apparments  με διαμερίσματα σε διάφορα σημεία της πόλης.








Το Libertas Design Apartments  σε δύο πάλι διαφορετικά σημεία και με πολύ γουστόζικη διακόσμηση

To Old Town City Center Apartments
To Scallini Studios
To Secret Apartments

Το Old Town Port Apartments με φανταστική θέα στο λιμάνι

Είναι κάποιες επιλογές που προτείνουμε. Θα βρείτε άπειρες άλλες.

  Περιοχή Pile (λίγο έξω από το ιστορικό κέντρο ) Φρούριο του Αγίου Λαυρεντίου

H περιοχή αυτή είναι λίγο πριν από την είσοδο στην παλιά πόλη. Εκεί βρίσκεται το φρούριο Lovrijenac. Eίναι μια από τις ιδανικότερες λύσεις για να μείνετε καθώς είστε ακριβώς στην είσοδο της παλιάς πόλης χωρίς όμως να έχετε τον θόρυβο και τον πολύ κόσμο.

 Μοιάζει πολύ με τα Ταμπακαριά των Χανίων (εξάλλου το ίδιο όνομα έχουν) και υπάρχουν πολύ ωραίες λύσεις για να μείνετε.
Το ξενοδοχείο Χίλτον είναι η πιο ακριβή και γκλάμορους επιλογή γι' αυτήν την περιοχή.Υπέροχο κτίριο του 1897.

Υπέροχη και η θέα του από την ταράτσα του ξενοδοχείου προς τη θάλασσα.

Αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές στην περιοχή αυτή πολύ γραφικές και πολύ οικονομικότερες.


Το Old Town Appartments είναι μια πολύ ωραία λύση κάτω ακριβώς από το φρούριο του Lovrijenac. Ωραία τα δωμάτια, βολική η θέση.


Το Edi Sea View Rooms Old Towvn είναι ένας ακόμα πολύ όμορφος ξενώνας. Καλή και βολική επιλογή.
 Το Μiro Studio Apparments είναι πολύ καλή και νέα επιλογή γι' αυτήν την περιοχή.

Το Sesame Inn είναι λίγο πιο πάνω σε ένα εκπληκτικό κτίριο του 19ου αιώνα. Ωραία άνετα δωμάτια. Στα συν το ωραίο εστιατόριο που έχει και η ησυχία.





Τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι έξω από το Ντουμπρόβνικ και είναι οι μεγάλες παραθαλάσσιες μονάδες που τα έχουν όλα.
Το Babib Kuk είναι μια τέτοια περιοχή με πολλά ξενοδοχεία.H σειρά ξενοδοχείων της Βάλαμαρ είναι μια καλή επιλογή. Μεγάλα ξενοδοχεία παραθαλάσσια  με όλα τα σχετικά.
Από όλες αυτές τις μονάδες ξεχωρίσαμε το Kazbek. Νέα άφιξη σε ένα κτίριο αναπαλαιωμένο κτισμένο το 1573 από την οικογένεια Zamanja ως το θερινό τους κάστρο. Θα νιώσετε ξεχωριστά

Πάρα πολύ ωραίο, ρομαντικό, πάνω στη θάλασσα το Bellvue.Aξίζει την ακριβή τιμή του.

Το ξενοδοχείο Rixos Libertas είναι πολύ κοντά και είναι επίσης μια καλή επιλογή.
Πολύ ωραίο είναι και το ξενοδοxείο Lapad αν και δεν είναι παραθαλάσσιο.Έχει όμως υπηρεσία με καραβάκι που σας μεταφέρει στο λιμάνι.
Aπό την άλλη πλευρά του Ντουμπρόβνικ σε εξαιρετική θέση και με υπέροχη θέα το Villa Dubrovnik

Mια άλλη καλή και φθηνή δυνατότητα επιλογής στο Ντουμπρόβνικ είναι τα hostels.

Το Hostel Marker είναι μια τέτοια επιλογή στην περιοχή Pile, το Hostel Villa Garden και το Old Town Accomodation , Hostel and Rooms Ana, μέσα στην παλιά πόλη και η Villa Klaik έξω από την πόλη σε ένα ωραίο αρχοντικό κτίριο (διαθέτει πισίνα, ωραία θέα και σχετικά καλά δωμάτια).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου