Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΚΑΒΑΛΑ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (3)





Η Καβάλα είναι μια υπέροχη πόλη με πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις








ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

Η πλατεία Καπνεργάτη, βρίσκεται επί των οδών Κασσάνδρου και Αβέρωφ, είναι η δεύτερη σημαντική και κεντρική πλατεία της πόλης μετά την πλατεία Ελευθερίας. Στη πλατεία Καπνεργάτη βρίσκεται το μεγάλο κτίριο της Δημοτικής Καπναποθήκης.


Το κτίριο της Καπναποθήκης χτίστηκε κατά την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα ως καπναποθήκη του Τούρκου καπνεμπόρου Κιζίν Μιμίν. Το κτίσμα είναι οθωμανικής αρχιτεκτονικής, με έντονη την επίδραση της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης.

Ο χώρος των 5.500 τ.μ ανήκει σήμερα στην κυριότητα του Δήμου. Ύστερα από την ανακαίνισή του, λειτουργεί ο πρώτος όροφος, όπου φιλοξενούνται διάφορες καλλιτεχνικές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Το εσωτερικό είναι περιτριγυρισμένο από ξύλινους τοίχους και πολλά φωτιστικά 



Στην πλατεία  αυτή βρίσκεται το μνημείο του Καπνεργάτη,  δημιουργία του Δημητρίου Αρμακόλα, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες γλύπτες. Το μνημείο τοποθετήθηκε στην ομώνυμη πλατεία το 1986. 

 Απεικονίζει πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν στο καπνεργατικό κίνημα, δύο άνδρες και μια γυναίκα, θέλοντας να δείξει και την γυναικεία συμμετοχή στον αγώνα. Τα χέρια είναι ξεχωριστό γλυπτό το οποίο δείχνει την δύναμη, τη ταχύτητα και την μαεστρία των χεριών του καπνεργάτη, συμβολίζει το μεροκάματο αλλά και την παραμονή στην εργασία.
  Αμέσως μετά θα περιηγηθείτε στον οδό Κύπρου με τα εξαιρετικά κτίρια, μνημεία.


Η Καθολική Μονή του Αγίου Παύλου στην Καβάλα ή η Μονή Λαζαριστών του Αγίου Βικεντίου του Παύλου της Καθολικής Εκκλησίας Καβάλας (οδός Κύπρου 6), χτίστηκε μεταξύ του 1888 – 1892, για να εξυπηρετήσει τις ποιμαντικές ανάγκες των τότε καθολικών που ζούσαν ανάμεσα στους ορθοδόξους χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους.


Στις 3 Φεβρουαρίου 1902 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του σχολείου πίσω ακριβώς από την Μονή που και αυτό ολοκληρώθηκε στις 11 Ιουλίου 1902. Το σχολείο αυτό δεν λειτούργησε μόνο ως φροντιστήριο αλλά και ως κανονικό σχολείο για τη φοίτηση των παιδιών από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οικογένειες των οποίων βρέθηκαν στην Καβάλα εξαιτίας του εμπορίου που επικεντρώνονταν κατά κύριο λόγο στον καπνό. Ιδρυτής του τάγματος των Λαζαριστών ήταν ο άγιος Βικέντιος, το άγαλμα  του οποίου βρίσκεται στην πρόσοψη του κτιρίου.  Το 1916 χρησιμοποιήθηκε ως Γαλλικό Προξενείο.

Το κτίσμα της Μονής παρουσιάζει μεικτά αρχιτεκτονικά στοιχεία με οθωμανική νεοκλασική επίδραση. Στον εξωτερικό χώρο της Μονής υπάρχει ένας όμορφος κήπος στον οποίο δεσπόζει το άγαλμα της Παναγίας του Ροδαρίου μέσα σε πέτρινη κόγχη. Στην κεντρική είσοδο που οδηγεί στον περίβολο της Μονής υψώνεται το άγαλμα του ιδρυτή του Μοναχικού Τάγματος του Αγ. Βικέντιου του Παύλου.




Το Μέγαρο Wix (1898-1900) κατοικία μέχρι το 1925 του Γερμανού, εβραϊκής καταγωγής, βαρώνου Adolf Wix von Zsolna, προξενικού πράκτορα του αυστροουγγρογερμανικού υποπροξενείου και εκπρoσώπου για χρόνια των οικονομικών συμφερόντων των Herzog. Από το 1989 στεγάζει τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.




Το Δημαρχείο (1890) ήταν η κατοικία του Ούγγρου καπνέμπορα Pierre Herzog, γι' αυτό παραπέμει σε ουγγρικό πύργο. Το κτίριο, μέχρι το 1921, οπότε πουλήθηκε, φιλοξένησε λαμπρές κοσμικές εκδηλώσεις και το 1937 αγοράστηκε από το Δήμο Καβάλας για να στεγάσει το Δημαρχείο.


 Έχει έντονα ρομαντικά στοιχεία παλιών μεσαιωνικών πύργων, γοτθικά τόξα στους πυργίσκους και στα μπαλκόνια, δυο βενετικές γοτθικές αψίδες εκατέρωθεν της πύλης, δακρυρροή πάνω από τα παράθυρα (dripstone) και προεκτεινόμενο παράθυρο (oriel window)


Γενικά είναι ένα καθαρό δείγμα γοτθικής αναγέννησης.

To 1921 πουλήθηκε από το Moris Herzog, υιό του βαρόνου Pierre Herzog, στην «ανώνυμο εταιρία καπνών Ανατολής και πέραν θαλάσσης».

Η Μεγάλη Λέσχη είναι ένα θαυμάσιο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με νεομπαρόκ στοιχεία. Από το 1985 λειτουργεί ως Δημοτική Βιβλιοθήκη και χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων.
Χτίστηκε το 1909 από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας (Φ.Α.Κ.Κ.), για να στεγάσει τη Λέσχη Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας και εγκαινιάστηκε στις 22 Μαΐου 1910. 
Πριν ήταν οικόπεδο του Παρθεναγωγείου Καβάλας και χτίστηκε έτσι ώστε στο ύψος να μην καλύπτει τη θέα του Παρθεναγωγείου από το Νότο. 







(στο κτίριο του Παρθεναγωγείου στεγάζεται σήμερα δημοτικό σχολείο)

Από αρχιτεκτονικής απόψεως η Μεγάλη Λέσχη αποτελεί ένα από τα εξαίρετα δείγματα αυστριακού μπαρόκ στην Ευρώπη και μοναδικό στην Ελλάδα. 

Έχει χρώματα σε μελί και αυτοκρατορικό κόκκινο που σύμφωνα με την άποψη κάποιων παραπέμπει σε αντίγραφο μέρους του Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης (Musikverein).
 
Στη νεοκλασική μορφή του κτιρίου παρατηρούνται αρκετά στοιχεία της αρχαιοελληνικής παράδοσης (ψευδοκίονες, κιονόκρανα, διαζώματα κ.ά.).

 Σήμερα χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στο ισόγειο διαθέτει εκθεσιακό χώρο και στεγάζει τη Στέγη Κοινωνικής Φροντίδας, καθώς επίσης και το Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας.
 







 Το Μέγαρο Τόκου (Κύπρου 14) ήταν κατοικία του καπνοκόπτη Δημ. Τόκου, όπου στεγάστηκε το προξενείο της Ιταλίας μεταξύ 1879-80. Αξιόλογο διακοσμητικό στοιχείο είναι το καμπύλο αέτωμα/τύμπανο της στέγης του.  

 Από τη βεράντα του κτιρίου εκφωνήθηκαν πολιτικοί λόγοι όπως αυτός του Ελευθερίου Βενιζέλου, που επισκέφθηκε το 1929 την Καβάλα. Το 1979 αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να αναστηλωθεί και να στεγάσει τη νεοσύστατη Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
 Το μέγαρο Τόκου, όπως και τα περισσότερα αξιόλογα οικοδομήματα της Καβάλας, έχουν κτισθεί από Ηπειρώτες και Δυτικομακεδόνες μαστόρους. Στα κτίρια αυτά διακρίνονται απηχήσεις του ρομαντικού ρεύματος και του εκλεκτικισμού στην αρχιτεκτονική που κυριαρχούσε στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.
Στο μέγαρο Τόκου, που είναι το αρχαιότερο από τα σωζόμενα παλαιά κτίρια της Καβάλας, συνδυάζονται νεοκλασικά και στοιχεία παραδοσιακής ντόπιας αρχιτεκτονικής με ολίγες διακοσμήσεις μπαρόκ στις εξωτερικές όψεις.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου