Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ- ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ





Λίγες ακόμα παραστάσεις στις 9-10/16-17 & 23-24 Φεβρουαρίου. 
www.politeiatheatrou@blogspot.com





"Δεσποινίς Μαργαρίτα", ένα έργο αλληγορία του Ρομπέρτο Ατάϋντε, πάνω στη δύναμη της εξουσίας όπως τη συναντάμε σε όλες τις μορφές κοινωνικότητας, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εκκλησία, στο κράτος 

 Η Δεσποινίς Μαργαρίτα είναι δασκάλα στην έκτη Δημοτικού. Με αφορμή τη δεδομένη εξουσία του δασκάλου προς τους μαθητές, την εξουσία, που η γνώση μπορεί να παρέχει σε αυτόν που την κατέχει, ο Ρομπέρτο Ατάϋντε, «αναλύει» με χειρουργική λεπτομέρεια, θεατρική μαστοριά, χιούμορ και φαντασία, τον χαρακτήρα του εξουσιαστή, του εξουσιομανή, του αφελή που έγινε δικτάτορας Η Δεσποινίς Μαργαρίτα, υποτιμά, λοιδωρεί, εξευτελίζει, τιμωρεί κι εκφοβίζει αυτούς που δικαιούνται τα αγαθά της μάθησης και της γνώσης. Αλλά ο εξουσιαστής, ο ασκών την εξουσία, η δεσποινίς Μαργαρίτα, βουλιάζει στο σκηνικό που η ίδια έχει στήσει, προσπαθώντας να κρατηθεί στο βάθρο της εξουσίας της. Για αυτό κι ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το έργο «τραγικωμικό».

 Το έργο, που το έχει ερμηνεύσει και η Λαμπέτη παίζεται στον  πολύ ωραίο χώρο Πολιτεία Θεατρου


Σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Μαρίας Μπαλτατζή κάθε Σάββατο και Κυριακή, Ολύμπου 88 (κοντά στην αρχαία αγορά)

 Αξίζει να πάτε και μόνο για να δείτε τον ιδιαίτερο αυτό χώρο, που θυμίζει σαλόνι σπιτιού

 Και θα νιώσετε την ίδια ζεστασιά όπως στο σπίτι σας.


Απολαύστε το κρασάκι σας και συζητήστε μετά την παράσταση με τους άλλους θεατές αλλά και με την ερμηνεύτρια-σκηνοθέτιδα, η οποία είναι συγκλονιστική.

Αντιγράφουμε από την κ. Μπαλτατζή

Η Κυρία Μαργαρίτα είναι μια «ιδιαίτερη» δασκάλα που εκμεταλλεύεται τη δεδομένη εξουσία του δασκάλου προς τους μαθητές, την εξουσία που η γνώση μπορεί να παρέχει σ’ αυτόν που την κατέχει. Η ίδια υπήρξε θύμα αυτού του συστήματος και τώρα είναι ο θύτης. Η κυρία Μαργαρίτα είναι η ίδια ο μηχανισμός, είναι ο φαύλος κύκλος. Απώτερος σκοπός της  να τους αφαιρέσει σιγά-σιγά κάθε ίχνος προσωπικότητας και να τους μετατρέψει σε άβουλα όντα, διαμορφώνοντας έτσι μελλοντικούς πολίτες χωρίς ταυτότητα, πειθήνια και υποταγμένα όργανα ενός δεδομένου απάνθρωπου συστημικού μοντέλου, στο οποίο οι λίγοι διατάζουν και οι πολλοί απλά υπακούουν και παραδίνονται άνευ όρων. Και ακόμη χειρότερα, να τους πείσει να το διατηρήσουν, αλλά και να το διαιωνίσουν μέσω της δικής τους συνεισφοράς σαν μελλοντικά φερέφωνα της εξουσίας, χωρίς κανένα δικαίωμα άποψης και διεκδίκησης. Στην προσπάθειά της αυτή χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει η κάθε Εξουσία για να πείσει τον εξουσιαζόμενο (γλώσσα άλλοτε ακαδημαϊκή και άλλοτε πεζοδρομίου, αλαζονεία, απειλές, γοητεία, εγωκεντρισμό, ειρωνεία, εκφοβισμό, συνεχή επανάληψη του ονόματός της (Μαργαρίτα ως συνώνυμο της Εξουσίας),  «παιδική αθωότητα», τιμωρία, σε εναλλασσόμενη κλίμακα επιβράβευση και εξευτελισμό των μαθητών, ύβρεις, ωμή παραδοχή της πορνείας που η κάθε εξουσία εμπεριέχει Αλλά ο εξουσιαστής, ο ασκών την εξουσία, η Κυρία Μαργαρίτα, βουλιάζει στο σκηνικό που η ίδια έχει στήσει, προσπαθώντας να κρατηθεί στο βάθρο της εξουσίας της.
Δείτε αποσπάσματα από την παράσταση με την Λαμπέτη ΕΔΩ,
 ΕΔΩ,  
  ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου